Tort de ciocolată si zmeură - reteta care iti da o stare de bine
In 09.08 a fost ziua puiului meu, care a implinit doi ani. Am scris un articol pentru ziua lui, dar pentru ca orice aniversare are nevoie neapărat de ceva dulce, am ales sa ii fac un tort. De obicei nu sunt eu cea care face dulciuri in casa, dar cum sora mea care e maestra in torturi ce ne indulcesc fiecare eveniment sau chiar weekend nu era disponibila, am ales sa fac eu tortul de data asta.
Pentru orice am nevoie dau un search pe Google, el nu ma poate lasa la greu. Astfel ca dupa cateva cautari pe diverse bloguri cu retete, am dat de EA, reteta perfecta. Parca deja imi imaginam cat de perfecta e combinatia. Ciocolată si zmeură. Cine ar putea rezista? Eu nu! 😁
Iti las aici reteta, poate te indragostesti si tu de aceasta combinatie si faci o bucurie dulce familiei sau prietenilor.
PS asa cum am mai spus, reteta nu imi apartine, o am de pe Google. Din pacate nu am poze in detaliu cu fiecare etapă dar sper ca iti v-a fi de folos explicatia.
Incepem cu blatul.
Ingrediente:
200 g zahar
200 g făină
50 g cacao
10 g praf de copt
55 g ciocolată neagră
60 g unt
50 ml lapte
50 ml ulei
50 ml frisca lichida
50 ml apa rece
5 oua
1 linguriță esenta de vanilie
Mod de preparare blat:
Amestecam ingredientele uscate (faina, zahar, praf de copt, cacao), peste care punem ciocolata topita, untul, laptele, frisca, uleiul, ouale batute putin si apa. Se mixeaza compozitia bine si apoi se adaugă lingurița de esentă.
Pornim cuptorul la o temperatura mare (eu am pornit la 250°)
O tava cu diametrul de 26 cm se unge cu unt iar pe baza acestuia punem o hartie de copt, marginea tavii o tapetam cu cacao.
Impartim compozitia in doua parti relativ egale pentru ca facem doua blaturi, apoi turnam o parte in tava si o dam la cuptorul preincalzit. Blatul se coace circa 25 de minute la temperatura medie ( primele 10 minute la temperatura medie apoi la temperatura mai mica)
Se procedeaza la fel si cu cealaltă parte de compozitie.
Tips and tricks:
Poti verifica daca blatul este copt cu o scobitoare. Daca compozitia ramane lipita de scobitoare inseamna ca mai trebuie sa ramana in cuptor iar daca nu se lipește inseamna ca e copt.
Continuam cu crema
Ingrediente:
Practic avem doua creme, una de ciocolată si una de zmeură.
Crema de ciocolată - ingrediente:
200 g ciocolată neagră
250 g frisca lichida
4 linguri zahar pudra
Mod de preparare crema de ciocolată
Punem ciocolata cu frisca împreună intr-o cratita, apoi la foc mic amestecam pana se topeste ciocolata, compozitia seamana cu o glazura. Lasam compozitia sa se raceasca apoi o punem la frigider pana se raceste complect. Dupa ce o scoatem de la rece adaugam zaharul pudra si mixam compozitia până isi schimba textura si devine o compozitie cremoasa. ( Ti se topeste in gura la cat de buna e. O încântare pentru papilele gustative)
Crema de zmeură - ingrediente:
200 g zmeură (eu nu am gasit proaspata, asa ca am folosit congelata)
100 g zahar
1 lingura zeama de lamaie
3 linguri apa
Mod de preparare crema de zmeură
Punem toate ingrediente intr-o cratita pe care o lasam la foc mic pana se transforma intr-o dulceata legată. O lasam la racit putin.
Pentru insiroparea blatului v-om avea nevoie de un sirop.
Ingrediente:
100 g zahar
150 ml apa
1 linguriță esenţă de vanilie
Mod de preparare sirop:
Punem toate ingredientele la foc mic amestecand din cand in cand. Siropul se foloseste rece.
Glazura
Ingrediente:
150 g ciocolată neagră
70 ml frisca lichida
50 ml apa
Mod de preparare glazura
Ciocolata rupta bucati se pune împreună cu frișca pe foc, pana ce se topeste ciocolata. Se ia compozitia de pe foc si se adauga apa amestecand. Lasam compozitia la racit.
Asamblarea tortului 💗
Luam un blat pe care il insiropam bine, mai ales marginea. Punem peste el crema de zmeură, intinzand pe toata suprafata. Crema de ciocolată se aseaza peste crema de zmeură, intinzand uniform. Apoi punem celalalt blat, insiropat si el. Turnam glazura in centrul tortului lasand sa curga inspre margini, te poti folosi si de un cutit pentru a uniformiza glazura. Apoi decoram in voie de preferat cu zmeură si ciocolată.
Pentru orice am nevoie dau un search pe Google, el nu ma poate lasa la greu. Astfel ca dupa cateva cautari pe diverse bloguri cu retete, am dat de EA, reteta perfecta. Parca deja imi imaginam cat de perfecta e combinatia. Ciocolată si zmeură. Cine ar putea rezista? Eu nu! 😁
Iti las aici reteta, poate te indragostesti si tu de aceasta combinatie si faci o bucurie dulce familiei sau prietenilor.
PS asa cum am mai spus, reteta nu imi apartine, o am de pe Google. Din pacate nu am poze in detaliu cu fiecare etapă dar sper ca iti v-a fi de folos explicatia.
Incepem cu blatul.
Ingrediente:
200 g zahar
200 g făină
50 g cacao
10 g praf de copt
55 g ciocolată neagră
60 g unt
50 ml lapte
50 ml ulei
50 ml frisca lichida
50 ml apa rece
5 oua
1 linguriță esenta de vanilie
Mod de preparare blat:
Amestecam ingredientele uscate (faina, zahar, praf de copt, cacao), peste care punem ciocolata topita, untul, laptele, frisca, uleiul, ouale batute putin si apa. Se mixeaza compozitia bine si apoi se adaugă lingurița de esentă.
Pornim cuptorul la o temperatura mare (eu am pornit la 250°)
O tava cu diametrul de 26 cm se unge cu unt iar pe baza acestuia punem o hartie de copt, marginea tavii o tapetam cu cacao.
Impartim compozitia in doua parti relativ egale pentru ca facem doua blaturi, apoi turnam o parte in tava si o dam la cuptorul preincalzit. Blatul se coace circa 25 de minute la temperatura medie ( primele 10 minute la temperatura medie apoi la temperatura mai mica)
Se procedeaza la fel si cu cealaltă parte de compozitie.
Tips and tricks:
Poti verifica daca blatul este copt cu o scobitoare. Daca compozitia ramane lipita de scobitoare inseamna ca mai trebuie sa ramana in cuptor iar daca nu se lipește inseamna ca e copt.
Continuam cu crema
Ingrediente:
Practic avem doua creme, una de ciocolată si una de zmeură.
Crema de ciocolată - ingrediente:
200 g ciocolată neagră
250 g frisca lichida
4 linguri zahar pudra
Mod de preparare crema de ciocolată
Punem ciocolata cu frisca împreună intr-o cratita, apoi la foc mic amestecam pana se topeste ciocolata, compozitia seamana cu o glazura. Lasam compozitia sa se raceasca apoi o punem la frigider pana se raceste complect. Dupa ce o scoatem de la rece adaugam zaharul pudra si mixam compozitia până isi schimba textura si devine o compozitie cremoasa. ( Ti se topeste in gura la cat de buna e. O încântare pentru papilele gustative)
Crema de zmeură - ingrediente:
200 g zmeură (eu nu am gasit proaspata, asa ca am folosit congelata)
100 g zahar
1 lingura zeama de lamaie
3 linguri apa
Mod de preparare crema de zmeură
Punem toate ingrediente intr-o cratita pe care o lasam la foc mic pana se transforma intr-o dulceata legată. O lasam la racit putin.
Pentru insiroparea blatului v-om avea nevoie de un sirop.
Ingrediente:
100 g zahar
150 ml apa
1 linguriță esenţă de vanilie
Mod de preparare sirop:
Punem toate ingredientele la foc mic amestecand din cand in cand. Siropul se foloseste rece.
Glazura
Ingrediente:
150 g ciocolată neagră
70 ml frisca lichida
50 ml apa
Mod de preparare glazura
Ciocolata rupta bucati se pune împreună cu frișca pe foc, pana ce se topeste ciocolata. Se ia compozitia de pe foc si se adauga apa amestecand. Lasam compozitia la racit.
Asamblarea tortului 💗
Luam un blat pe care il insiropam bine, mai ales marginea. Punem peste el crema de zmeură, intinzand pe toata suprafata. Crema de ciocolată se aseaza peste crema de zmeură, intinzand uniform. Apoi punem celalalt blat, insiropat si el. Turnam glazura in centrul tortului lasand sa curga inspre margini, te poti folosi si de un cutit pentru a uniformiza glazura. Apoi decoram in voie de preferat cu zmeură si ciocolată.
Delicios si frumos.��
RăspundețiȘtergere