Ceaiul turcesc

Nu cred ca am vorbit vreodată aici despre pasiunea pe care o am pentru tot ce înseamnă Turcia. Ador totul, limba, tradițiile, într-un cuvant: totul. De ceva timp am început sa fac mici videoclipuri pentru pagina mea de YouTube cu lucruri interesante despre Turcia.
În acest articol o sa scriu despre ceaiul turcesc. Informațiile din  acest articol se bazează rezultatele căutărilor mele în aceasta lume imensa a internetului. Da, internetul ne ofera o mulțime de informații prețioase, tot ce trebuie sa facem este sa le folosim pentru folosul nostru.
Probabil ceaiul este cea mai răspândită bautură nealcoolica din lume. Îl găsim în magazine, rece, cu gheata si fierbinte. În unele tari este mai răspândit decât în altele, de exemplu China, Japonia, India, dar mai ales iubita Turcia, unde ceaiul face parte din rutina zilnica. Spre deosebire e alte tari, Turcia are propriile culturi de ceai.
Cea mai cunoscuta marca de ceai este Caykur Rize, acesta are beneficiile ceaiului negru si verde, dar de asemenea, ca și orice ceai turcesc are puterea de a aduce oamenii împreună.
Daca o sa vizitezi Turcia o sa îți dai seama ca oamenii au obiceiul de a consuma ceai pe tot parcursul zilei, iar indiferent de cald ar fi afara, ei servesc ceaiul la fel: fierbinte. O sa îți dai seama ca în Turcia nu exista conceptul de Ice Tea :)  dacă se întâmplă ca în timpul conversațiilor, ceaiul tău sa se răcească îți v-a fi înlocuit cu altul fierbinte.
Când a devenit ceaiul asa de răspândit în Turcia?
Odată cu căderea imperiului Otoman, cafeaua a devenit produs de import, astfel ca prețul a crescut considerabil iar turcii au renunțat la cafea în favoarea ceaiului care a cucerit rapid consumatorii. O ceașcă de cafea avea prețul echivalent a patru cești de ceai și o mulțime de beneficii pentru sănătate.
În ziua de azi, Turcia se afla pe primul loc la consumul de ceai si pe locul cinci la producția acestuia. Spre deosebire de alte tari consumatoare de ceai, Turcia are și propriile plantații. La început au existat plantații doar în jurul orașului Rize iar acum se întind pe toată coasta Marii Negre.
În Turcia exista chiar și obiceiuri pentru acest ritual al ceaiului.
Lingurița lăsată pe cana de ceai reprezinta ca te-ai saturat iar dacă o așezi lângă ceașcă este foarte posibil ca gazda sa îți umple iar cana cu ceai fierbinte. Femeile și copii beau ceaiul acasă în timp ce bărbații iasă uneori la ceainării pentru a servi ceaiul împreună cu alți bărbați din sat.
Ceaiul turcesc se servește fierbinte indiferent de cât de cald ar fi afara îndulcit cu doua sau mai multe cuburi de zahar. Datorita aromei puternice și a concentrației, ceaiul turcesc trebuie servit întotdeauna in cantități reduse. De aceea, turcii îl servesc în păhărele speciale în forma cupei de lalea.
În Turcia, localnicii au mare grija de plantațiile de ceai care se întind pe coasta Marii Negre
Ceaiul provenit din Turcia este considerat cel mai sănătos și mai natural, deoarece pentru creșterea și dezvoltarea plantelor nu se folosesc chimicale sau aditivi.
Consumul regulat de ceai reduce riscul unui accident vascular cerebral și ajuta la o circulație mai buna a sângelui, de asemenea, acesta poate preveni unele tipuri de cancer datorita substanțelor pe care le conține
Potrivit unor cercetări făcute în Suedia, s-a constatat ca o femeie care bea doua sau mai multe cești de ceai negru turcesc este cu 46% mai puțin predispusa la cancer ovarian iar bărbații care consuma 1.5 cești de ceai negru turcesc sunt  cu 70% mai puțin predispuși sa aibă cancer la colon.
Consumul regulat de ceai turcesc ajuta chiar și la creșterea imunității.
Alte beneficii ale ceaiului turcesc sunt: reducerea stresului, creșterea nivelului de energie și readucerea stării de bine.
Consumul în exces poate avea efecte negative precum decolorarea dinților, pietre la rinichi iar aciditatea îți poate afecta stomacul.
Rețeta pentru ceaiul turcesc
1 Umple ceainicul de jos cu apa
2 În ceainicul de sus se pune o lingurița de frunze de ceai și doar putina apa
Infuzia trebuie sa dureze 10 minute. Pentru a fi servit se toarnă în pahare ceaiul concentrat și apa fierbinte în proporții dorite în funcție de preferințe.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Biroul (locul pentru teme) - idei si sfaturi pentru parintii elevilor

Arta de a fi fericit

Sunt doar o mama, nu sunt perfecta, dar pentru cineva sunt cea mai importantă persoana din lume